Jaap pegtel
                 jeugdboekenschrijver                                                                                                                     

Een Zwaluw op Kreta

Een verhaal over het verwezenlijken van dromen, het overwinnen van tegenslagen en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van het prachtige Kretenzische landschap.

De omslag is ontworpen door Anky Spoelstra (de foto van de boerenzwaluw is gemaakt door de Deense fotograaf Dennis Jacobsen. De foto van Chania is gemaakt door Jaap Pegtel).

Aantal pagina's:  127

Prijs:                      € 11,50

ISBN:                      978-90-82648-2-56

NUR:                      300

Over het verhaal

Kreta, het grootste Griekse eiland, ontvangt jaarlijks vele miljoenen vakantiegangers. Toeristen die op zoek zijn naar zon, zee, strand, cultuur en historie, want Kreta herbergt indrukwekkende resten van de oudste beschaving uit de geschiedenis van Europa. De toeristen trekken niet alleen naar de opgravingen of de stranden. Ook steden als Heraklion en Chania, maar ook de kleinere steden en pittoreske dorpjes, zijn toeristische trekpleisters. Een van die stadjes is Georgioupoli, gelegen tussen Rethymnon en Chania.

Niet iedere Kretenzer wil een baan in de toerisme industrie. De vrienden Yannis, Marcos en zijn tweelingzus Maria, allen woonachtig in Georgioupoli, willen een universitaire studie gaan volgen. Yannis neemt de zorg over een jonge zwaluw, die uit zijn nestje is gevallen, op zich.

De ontluikende liefde tussen Yannis en Maria komt onder druk te staan door een verkeerde inschatting van de jonge man. De moeizame relatie tussen de twee wordt ook nog eens overschaduwd door een tragische gebeurtenis uit het verleden. Hierbij heeft de vader van Yannis zijn leven verloren. Zijn moeder moet als gevolg daarvan gehandicapt door het leven.

De jonge zwaluw lijkt het allemaal niets te schelen. Als hij eenmaal zijn nest heeft verlaten, jaagt hij onverdroten op rondzwevende insecten. Zal de zwaluw het volgende jaar Kreta weten terug te vinden? Zal Yannis zijn ware gevoelens voor Maria kunnen tonen? En… beantwoordt Maria die gevoelens?

‘’Een zwaluw op Kreta” is een verhaal over het verwezenlijken van dromen, het overwinnen van tegenslagen en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van het prachtige Kretenzische landschap.

Recensie NBD Biblion

Door NBD Biblion is het boek van een recensie voorzien. De recensietekst luidt (gedeeltelijk):

"Een aardig geschreven roman over de dromen van een Griekse jongen en zijn grote liefde voor een meisje van het eiland. De roman leest makkelijk door veel dialogen."

De volledige recensie is in te zien door op de de hieronder aangegeven button "Recensie.pdf" te klikken.

Recensie.pdf (68.38KB)
Recensie.pdf (68.38KB)

Publiciteit

Interview, uitgezonden in het programma "Mens & Samenleving" van SCHIE FM. (www.schie.nu
Het interview wordt ook uitgezonden in de week van 11 t/m 15 mei 2020 in 'Het RegioMagazine' (van 14.00 tot 16.00 uur), bij Omroep Vlaardingen. (www.omroepvlaardingen.nl)  
Op een later moment komt het item mogelijk ook nog voorbij in het programma 'De Late Avond', een gezamenlijk project van 11 lokale omroepen in de regio (zie hieronder). (www.delateavond.nl)Artikelen:

https://schie.nu/nieuws/6957/raadslid-jaap-pegtel-schrijft-roman-over-kreta

Enkele reacties van lezers op het boek

"Een heerlijk boek. Ik heb het in één ruk uitgelezen."

“De herkenbaarheid is enorm en wat ik bijzonder bewonder is het feit dat je achter de woorden het directe en tegelijk warme - soms verrassende - gevoel van de Kretenzers weet mee te geven."

"Terwijl je het boek leest lijkt het alsof je over de schouders van de personages het decor kan zien waarin zij leven en rondlopen.”