Jaap pegtel
                 jeugdboekenschrijver                                                                                                                     


Avontuur in Amerika

De aanleiding
Vanaf mijn peutertijd keek ik televisie bij tante Mien en ome Jan (ja echt, zo heetten ze). Zij woonden in de flat boven ons. Op de vaste jeugdtelevisiemomenten (woensdag- en zaterdagmiddagen) en soms in de vroege avond op de zaterdag, was de woonkamer van tante Mien afgeladen met kinderen uit de buurt!
Toen ik een jaar of acht was, kochten mijn ouders zelf een televisie. Vanaf dat moment raakte ik bekend met natuurfilms, waaronder de in de jaren 70 van de vorige eeuw uitgezonden serie natuurfilms van Disney. Van deze serie zijn ook boeken verschenen. Met name deze serie wekte mijn belangstelling voor de natuur. Maar daarin ligt niet echt de oorsprong van het verhaal dat in “Avontuur in Amerika” is beschreven. De basis daarvoor werd gelegd door het kijken naar een serie als “Rawhide”. Vanaf 1959 tot 1966 werd deze serie, die 1869 als jaar van handeling als uitgangspunt had, op televisie uitgezonden. Een heel jonge Clint Eastwood speelde daarin de rol van Rowdy Yates en Eric Fleming speelde de rol van ploegbaas Gil Favor. Misschien is het introlied, dat dezelfde titel als de serie heeft, wel het meest bekend geworden. Dat lied is gezongen door Frankie Laine.

De basis werd verbreed door te kijken naar de poppen-animatieserie “Vier veren waterval” met in de hoofdrol sheriff Tex Tucker met zijn vier magische veren, die hem in staat stelden zijn revolvers af te vuren, zonder deze zelfs maar aan te raken!

Maar ook de in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw uitgezonden serie “Bonanza” heeft mijn fantasie geprikkeld. De verhalen uit deze serie draaiden om de familie Cartwright: vader Ben met zijn drie zonen, Adam, Hoss en Little Joe. Het jaar van handeling was rond 1860.
Hoewel ik niet elke aflevering mocht zien van mijn ouders, vanwege het aanvangstijdstip van de uitzendingen, heb ik er toch een aantal mogen zien.

De drie genoemde series hebben mijn interesse gewekt voor “het Wilde Westen”. Een interesse die ook gevoed werd door de boeken van Karl May over Winnetou en Old Shatterhand. Boeken die ik heb verslonden!

Het verhaal
De hoofdpersoon in het verhaal is Jacob Smit. Als zijn ouders in de tweede helft van de 19e eeuw besluiten om naar Amerika te verhuizen, is dat voor Jacob het begin van een onzekere toekomst. Amerika, dat in die tijd volop in ontwikkeling was en waar het gevaar elk moment van de dag op de loer lag!

Jacob raakt, na aankomst in hun nieuwe woonplaats, bevriend met een van de oorspronkelijke bewoners van het land. Bewoners die toen nog indianen werden genoemd. De man, die gelet op zijn leeftijd de opa van Jacob had kunnen zijn, leert hem allerlei vaardigheden, zoals boogschieten en paardrijden. In het bijzonder brengt hij hem de liefde bij voor alles wat leeft en groeit in de natuur.
Op een van hun tochten in de uitgestrekte bossen, die rondom de woonplaats van Jacob liggen, stuiten ze op een katachtig roofdier, een poema. Die ontmoeting is de start van avonturen die bol staan van spanning en gevaar, waarbij nieuwe vriendschappen worden gesloten.

Het boek is nu verkrijgbaar!

Het boek heeft een harde kaft, is genaaid gebonden en heeft een leeslint.
Het formaat is
148 x 210 mm. Het ISBN-nummer: 978-90-826482-6-3. De NUR-code is 283.
De prijs: € 15,--.
De omslag is getekend en ontworpen door Anky Spoelstra!

Vraag ernaar bij de boekhandel!

 

 
Ook verkrijgbaar via:
https://www.boekengilde.nl/boekenshop/avontuur-in-amerika/

of

https://www.bol.com/nl/nl/p/avontuur-in-amerika/9300000042258360/?bltgh=jwq-K-jOl4UMxADn8H9EFA.2_9.13.ProductImage